MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Algi dla alergika – na skórze i w diecie


Algi dla alergika - na skórze i w diecie

Algi stały się bardzo popularne w kosmetyce – w licznych maseczkach do twarzy, kremach, balsamach i jako składnik bioorganicznych specyfików do masażu. Jak wpływają na skórę alergiczną?

Glony zawierają wiele cennych składników, a przede wszystkim chlorofil. Działają bezpośrednio na ochronę komórek, zaatakowanych infekcjami – szczególnie wirusami, w tym na komórki zaatakowane przez histaminę, powstającą podczas alergii.

Chlorofil jest także jednym z najsilniejszych związków roślinnych silne działających na komórki nowotworowe. Glony stosowane są od wieków w terapii guzów, raka, czerniaka, w białaczce, przy chłoniakach i włókniakach.

Ads code goes here

Germanem w alergię

Glony zawierają również pierwiastek śladowy – german, umożliwiający roślinom przekształcanie światła słonecznego w małe prądy elektryczne, rozszczepiające tlen i wodór. Wpływa to na nasze organizmy w ten sposób, że german wzbogaca organizm w tlen, co jest szczególnie istotne

  • w chorobach układu odpornościowego,
  • przy stanach infekcyjnych trudnych do konwencjonalnego leczenia
  • w chorobach nowotworowych
  • w chorobach autoimmunologicznych jak alergia, astma, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, stwardnienie rozsiane czy toczeń.

Algi dla alergika - na skórze i w diecieChińczycy od tysiącleci wykorzystują algi do leczenia obrzęków. Sprawdzają się w leczeniu cyst, obrzękniętych węzłów chłonnych, opuchlizn, zapaleń stawów, chorób skóry z towarzyszącymi zaczerwienieniami.

Algi w diecie

W porównaniu z innymi roślinami te oceaniczne zawierają najwyższą różnorodność składników odżywczo-leczniczych – i to w znacznych dawkach. Dzięki nim bez jedzenia można przetrwać na bezludnej wyspie. Dlatego popularyzują się algi w tabletkach w kilku rodzajach – zawierają *żelazo, wapń i jod”, stąd nie są zalecane osobom z nadczynnością tarczycy.

Co ciekawe – zawierają znacznie więcej wapnia niż np. mleko. Tzw. sałata morska Ulva lactuca zawiera go 25 razy więcej, zaś Alaria marginata 4 razy więcej żelaza niż wołowina.

Strony: 1 2 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij