MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu
REKLAMA
Provag

Alergikom na Wielkanoc…


Alergikom na Wielkanoc...

Czego życzyć alergikowi na te wiosenne święta? Gdy doskwiera alergia pokarmowa na jaja, babka drożdżowa w wersji bezglutenowej nie przypomina smaków z dzieciństwa

a wierzbowe bazie w wazonie okazują się silnym alergenem i mamy nawet uczulenie na sierść wielkanocnego królika?

Wielkanoc to zapachy domowej kuchni. Sernik, puszysta bakaliowa babka, mazurek z migdałami, pachnący czekoladą – dla osób z alergią na mleko w wersji bez kajmaku, dla uczulonych na składniki czekolady zostają maliny czy jagody na gorąco, a na śniadanie – tradycyjne jaja w majonezie, który też może okazać się zdradliwy. Biała kiełbaska, żurek czy biały barszcz. Żelazny świąteczny zestaw.

Ads code goes here

Alergeny pokarmowe

Alergikom na Wielkanoc...bardziej dokuczają niż podczas świąt Bożego Narodzenia – w kiełbasie są konserwanty, a nawet pszenica, w żurku z torebki tkwią składniki niewskazane dla wszystkich na diecie bezjajecznej, bezmlecznej czy bezglutenowej (składa się przecież z mąki żytniej i pszenicznej, mleka w proszku, aromatów z glutenem, laktozy, hydrolizatu białka itd.)

Jednak nie wszyscy wiedzą jak skutecznie można zastosować zamienniki jaj, bez szkody dla smaku nawet wykwintnych ciast, zamienniki mąki pszennej czy “mleka”.

Wiele przepisów dla alergików np. na bezglutenowy sernik świąteczny czy wiosenną kolorową sałatkę z fetą i rukolą można przetestować właśnie w wykwintnej wersji świątecznej – na pewno będą smakowały także nie-alergikom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij