MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu
REKLAMA
Provag

Alergik w restauracji czyli obiad na wyjeździe


Alergik w restauracji

Im więcej informacji zdobędziesz przed wizytą w restauracji (np. sprawdzając ją w Internecie) tym lepszego dokonasz wyboru sugerując się dietą odpowiednią dla Twojej alergii. Rzadko która restauracja bowiem zgadza się na przyniesienie ze sobą specjalistycznych produktów dla dietetyka.

  • jeśli restauratorowi zależy na gościach doceni, że jesteśmy przygotowani na korzystanie z lokalu, jeśli mamy ze sobą np. dodatki bezglutenowe do przekąsek czy obiadu
  • warto trzymać kontakt z dostawcami żywności czy lokalami, które dbają o specyficzne potrzeby klientów, jest szansa, że poinformują nas o atrakcyjnych ofertach, z których będziemy bardzo zadowoleni
  • jeśli zamawiamy kolację m.in. dla osób z alergią pokarmową, np. celiakią to powinniśmy nie tylko uświadomić osobie przyjmującej zgłoszenie ten fakt, ale udać się do tej restauracji i przedyskutować tę kwestię, by był wybór alternatywnego jedzenia i nie było przykrych zaskoczeń podczas kolacji czy obiadu; to nie kelner decyduje o jedzeniu, a pracownicy kuchni – warto doprowadzić do konfrontacji właśnie z kucharzem i wyjaśnić konsekwencję stosowania niektórych składników potraw, w tym – konsekwencje wstrząsu anafilaktycznego warto poprosić, by obsługa restauracji nie traktowała z przesadą gości z alergią pokarmową – nikt w takiej sytuacji nie czuje się komfortowo
  • warto wiedzieć, czy podawane nam jedzenie jest świeżo przyrządzone i co dokładnie zawiera w swym składzie – nie warto ukrywać, jakie alergeny nam szkodzą (nie-alergicy nie rozumieją, że usunięcie alergizującego składnika z już gotowej potrawy nie rozwiązuje problemu, gdyż śladowe ilości alergenu są już w potrawie)
  • bywa i tak, że kucharz przygotowywał chwilę wcześniej potrawę dla innych gości i przeniósł alergeny na dłoniach na nasz obiad czy przystawkę (np. posypując orzechami sałatkę czy zagniatając ciasto z jajkami i mąką pszeniczną), podobnie alergeny po poprzednio przygotowywanych potrawach pozostają na grillach
  • nietolerancję pokarmową warto traktować jako okazję do kulinarnego eksperymentowania w nowych miejscach, może odkryjemy nieznane nam dotąd smaki, które okażą się ulubionymi?

 

 

Ads code goes here

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij