alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa u dziecka to spory problem, ponieważ maluch potrzebuje do rozwoju wielu składników odżywczych, na które może być uczulony. Jak zbilansować dietę maluszka?

Alergia pokarmowa u dziecka

Dzieci coraz częściej rodzą się z problemem szeroko pojętej alergii. Czynniki genetyczne i środowiskowe niekorzystnie wpływają na układ immunologiczny. Niewykształcony organizm może różnie zareagować na substancje zawarte w pokarmach, stąd problem uczuleń. Alergia pokarmowa u dziecka często dotyczy produktów, które stanowią elementarny składnik zdrowej diety. Wówczas niedobór składników odżywczych należy uzupełnić, ponieważ dziecko potrzebuje ich do prawidłowego rozwoju i wzrostu.

Jak zbilansować dietę maluszka?

Alergia pokarmowa związana jest z dietą eliminacyjną. Z jadłospisu wyklucza się uczulające produkty pokarmowe, co zapobiega pojawieniu się niepokojących objawów alergii, zarówno ze strony układu pokarmowego, oddechowego czy skóry. Sama rezygnacja ze szkodliwych produktów to nie wszystko, ponieważ musimy zastąpić je bezpiecznymi składnikami. Większość dzieci wyrasta z alergii, ale w pierwszych latach życia, rodzice muszą zadbać o przygotowanie zdrowych posiłków, wolnych od alergenów. Najbardziej szkodliwymi alergenami pokarmowymi są znane produkty, takie jak mleko krowie, jaja, ryby, gluten czy orzechy.

Mleko zastępcze zamiast mleka krowiego

W przypadku alergii pokarmowej na mleko krowie, uczulają. Ich wyeliminowanie z diety jest konieczne, dlatego w tym celu dziecku można podawać mleko zastępcze. Uzupełni braki cennych składników odżywczych. Mleko krowie zastąpimy także mlekiem roślinnym – sojowym, migdałowym czy kokosowym, o ile maluch nie jest uczulony na te rośliny. Alternatywnym produktem będzie także mleko kozie. Musimy pamiętać, że mleko jest składnikiem wszelkich produktów mlecznych, takich jak sery czy jogurty, więc na ich skład także należy zwrócić uwagę.

Kukurydza zamiast pszenicy

Pszenica to źródło glutenu, białka zbożowego, które bardzo często uczula, również najmłodszych. Z glutenu produkuje się mnóstwo artykułów spożywczych, takich jak pieczywo, ciastka oraz wszelkie produkty w proszku. Zboża powinny znaleźć się w zbilansowanej diecie dziecka, ale pszenicę możemy wymienić na kukurydzę, ryż lub kaszę gryczaną. W sklepach znajdziemy także pieczywo bezglutenowe i inne tego typu produkty, umożliwiające komponowanie bezpiecznej diety.

Jaja przepiórcze zamiast jaj od kury

alergia pokarmowa u dzieckaJaja kurze są źródłem nawet kilkudziesięciu potencjalnych alergenów, nic dziwnego, że uczulają tak często. Zamiast jaj od kury, naszemu maluchowi możemy podać jaja przepiórcze. Nie dość, że ich wygląd z pewnością zaciekawi dziecko, smak będzie taki sam, jak w przypadku jaj kurzych. Niestety ich cena jest znacznie wyższa od tradycyjnych jajek, ale ze względu na zdrowie możemy przymknąć na to oko.

Katarzyna Antos