alergia pokarmowa typu III objawy

W Europie opracowano listę 14 najczęściej spotykanych alergenów. Firmy, które zajmują się wytwarzaniem żywności, zostały zobligowane do umieszczania informacji na opakowaniu o substancjach, które są szczególnie niebezpieczne. Na etykietkach często możemy przeczytać o obecności śladowych ilości selera, gorczycy, laktozy itp. Czasem niewielkie stężenie alergenu może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Lista najpopularniejszych alergenów pokarmowych

Do najczęściej spotykanych alergenów pokarmowych zalicza się:

  • mleko krowie

  • gluten

  • jaja kurze

  • mięso

  • orzechy

  • seler

  • dwutlenek siarki

  • ryby

  • skorupiaki

  • mięczaki

  • soję.

Alergia pokarmowa typu III

O alergii pokarmowej typu III mówimy wówczas, gdy nie w pełni strawione składniki pokarmowe dostają się przez ściany jelita do krwiobiegu, gdzie są traktowane jako obce. Osoby, u których układ immunologiczny nie działa prawidłowo, często zmagają się z uczuleniem. Czasem system odpornościowy nie potrafi prawidłowo ocenić zagrożenia i przystępuje do zwalczania substancji, które nie stanowią dla niego zagrożenia.