alergia-na-pieczarki

Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów. Rosną na łąkach i są łatwo dostępne w sklepach. Co zrobić gdy pojawi się alergia na pieczarki?

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa należy do jednych z najczęściej występujących. Ogromna liczba produktów i różnych składników sprawia, że alergenów jest coraz więcej. Uczulają zarówno dobrze nam znane owoce i warzywa jak i przetworzone jedzenie. Alergie pokarmowe bywają uciążliwe, ponieważ wystarczy niewielka ilość alergenu, aby pojawiły się objawy. Najczęściej dotyczą układu pokarmowego, ale pojawiają się również na skórze czy atakują układ oddechowy. Bez sprawdzania tego co jemy, alergicy nie są w stanie skutecznie walczyć z tą przypadłością.

Alergia na pieczarki

pieczarki

Grzyby stanowią dużą grupę alergenów. Wśród tych z rodzaju kapeluszowych znajdziemy popularne pieczarki. Ich spożycie może doprowadzić do reakcji alergicznych. Do formy alergii pokarmowej mogą przyczynić się nie tylko same grzyby, ale liczne produkty, do których zostały wykorzystane. Grzyby, ich metabolity oraz grzyby pleśniowe możemy znaleźć w sokach owocowych, orzechach, sosie sojowym, a nawet w alkoholu takim jak piwo czy wino. Pieczarki są na tyle znanym i łatwo dostępnym gatunkiem, że chętnie stosuje się je w gastronomii. Alergia pokarmowa na grzyby takie jak pieczarki, to rodzaj zatrucia pokarmowego. Występuje ono znacznie rzadziej niż uczulenie na inne artykuły spożywcze. Reakcja to odpowiedź organizmu, na substancje znajdujące się w grzybach. Nietolerancja na pieczarki zwykle objawia się u osób starszych, których układ pokarmowy nie radzi sobie z całkowitym trawieniem niektórych produktów. Wyróżnia się dwa rodzaje reakcji. Alergia na pieczarki może spowodować reakcję natychmiastową lub opóźnioną. Wstrząs anafilaktyczny to najbardziej groźny sygnał alergii, ponieważ zdarza się, że kończy się tragicznie. Już jedna cząsteczka grzyba wystarczy, aby pobudzić organizm do działania, co w efekcie daje objawy dróg oddechowych, skóry czy układu jelitowego.

Alergia na pieczarki nie występuje zbyt często. Silne reakcje także bywają dość rzadko. Nie zmienia to faktu, że osoby uczulone powinny unikać w swojej diecie pieczarek i wszystkich posiłków ich zawierających. Pieczarki są smaczne ale niektórym mogą zaszkodzić. Alergicy nie mogą o nich zapominać.