MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Alergia na orzechy śmiertelnie niebezpieczna?


alergia-na-orzechy

Orzechy są pyszną i zdrową przekąską oraz dodatkiem wielu dań. Czy alergia na orzechy może być śmiertelnie niebezpieczna?

Orzeszki ziemne

Orzechy znamy i chętnie je spożywamy. Wśród nich najbardziej uczulające są orzeszki ziemne, które należą do roślin strączkowych. Ten niewinny smakołyk jest najgroźniejszym z alergenów. Znajdziemy go w ogromnej liczbie produktów. Już śladowe ilości orzechów ziemnych mogą wywołać silne reakcje alergiczne, zagrażające życiu i zdrowiu.

Ads code goes here

Śmiertelnie niebezpieczna alergia na orzechy

Alergia na orzechy jest uczuleniem pokarmowym. Alergen jest odporny na obróbkę termiczną, więc bez względu na sposób przygotowania, potrawa może nas uczulić. Już kilka mikrogramów orzeszków może doprowadzić do groźnych reakcji naszego organizmu. Po ich zjedzeniu mogą pojawić się duszności, obrzęk błon śluzowych czy zaburzenia krążenia. Najbardziej niebezpieczny jest wstrząs anafilaktyczny. Objawy są ogólnoustrojowe i mogą doprowadzić do śmierci. W przypadku wstrząsu anafilaktycznego, alergikom podaje się adrenalinę, która niweluje zagrażające życiu objawy uczulenia. Szybka pomoc przy takim ataku może uratować życie. Najwięcej zgonów z powodu alergii na orzeszki ziemne szacuje się w Ameryce i Wielkiej Brytanii, gdzie spożywa się duże ilości orzechów surowych lub prażonych. Niektórzy badacze twierdzą, że proces prażenia może zwiększać ryzyko alergii.

Środki ostrożności dla alergików

orzeszki-ziemne

Najlepszym środkiem ostrożności jest unikanie orzechów. Nie bez powodu na wielu opakowaniach produktów znajdziemy napis typu „Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych”. To wynik rozporządzenia unijnego, który ma zapobiec wielu niebezpiecznym reakcjom alergicznym. Alergicy muszą uważnie sprawdzać skład danych produktów. Na zakazanej liście alergika powinny znaleźć się takie substancje jak białko roślinne, tłuszcz, lecytyna czyli E 322. Osoby uczulone powinny unikać także gotowych produktów mrożonych, takich jak frytki czy krokiety oraz potraw kuchni afrykańskiej, azjatyckiej i meksykańskiej. Orzeszki mogą być składnikiem kosmetyków, więc na nie również należy zwrócić szczególną uwagę Niestety orzeszki mogą znajdować się w takich pokarmach, które nie są opakowane, co zwiększa ryzyko przypadków śmiertelnych. Tylko co czwarta osoba wyrasta z tego typu alergii. Dietetycy, specjalizujący się w alergiach pomogą ułożyć optymalną dietę, która nie będzie zawierała orzeszków ziemnych.

Alergia na orzechy może być śmiertelnie niebezpieczna. Zachowując ostrożność przy wyborze produktów i dań, unikniemy bardzo groźnych reakcji alergicznych. W razie wszelkich niepewności, co do uczulenia, skonsultujmy się z alergologiem.

Jeden komentarz
  1. Kasia Cubała

    2 września 2015 at 14:17

    niestety teraz większość produktów na etykiecie ma napis „zawiera śladowe ilości orzechów” ech, ciężko mają osoby uczulone na orzechy, naprawdę sporo muszą włożyć cierpliwości i uwagi w wybór produktów

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij