MojeAlergie.pl - serwis dla alergików

Moje Alergie - serwis dla alergików

Menu

Alergia na czekoladę to coś więcej niż uczulenie na kakao


Alergia na czekoladę to coś więcej niż uczulenie na kakao

Dla lubiących słodycze z udziałem czekolady może to by smutna wiadomość, ale niestety prawdziwa. Czekolada może być źródłem alergenów. Nie tylko jej składniki, ale też znajdujące się w niej dodatki.

Ilu z nas może być uczulonych?

Ten jeden z najpopularniejszych, szczególnie wśród dzieci słodyczy bywa przyczyną reakcji alergicznych organizmu. Najczęściej uczulenie na czekoladę skrzyżowane jest z atopowym zapaleniem skóry. Według szacunków osoby o skłonnościach alergicznych to 1/4 ludzkości globu, a wśród nich 5% reaguje alergicznie na czekoladę.

Jednocześnie osoby z atopowym zapaleniem skóry po zjedzeniu czekolady mogą odczuwać nasilone objawy skórne, co jednak nie musi być równoznaczne z alergią na czekoladę. Najprawdopodobniej po prostu któryś ze związków chemicznych, zawartych w tym smakołyku bez udziału mechanizmu alergicznego wzmacnia symptomy.

Ads code goes here

Co uczula w czekoladzie?

Dwa składniki są powszechnie znanymi alergenami: białka i kakao zawarte w czekoladzie. Powodują one alergie pokarmowe, które mogą zniechęcić do jedzenia czekolady. Jednak jeśli jesteś uczulony tylko na kakao zapewne nie będziesz musiał zrezygnować całkiem ze spożywania ulubionych słodyczy z czekoladą, być może wystarczy, gdy będziesz jadł czekoladę białą.

Alergia na czekoladę to coś więcej niż uczulenie na kakaoPoza tym, w czekoladach uczulające mogą być ich nadzienia lub dodatki. Truskawki lub orzechy, czasem nawet w śladowych ilościach mogą spowodować nieprzyjemne i bolesne reakcje alergiczne.

Dlatego bardzo istotne jest, abyś dokładnie sprawdzał podawany przez producenta na opakowaniach skład. Możesz tym sposobem uchronić się przed niepożądaną odpowiedzią Twojego organizmu. Co ważne – najwięcej konserwantów (barwników, aromatów itd.) znajduje się właśnie w czekoladach nadziewanych.

Strony: 1 2

4komentarze
  1. giess-tarnowska

    21 stycznia 2016 at 05:43

    Witam !!!Od dłuższego czasu:mam swędzenie ,pieczenie ,ręce zaczerwienione ,popękane i między palcami też To jest straszne.Dermatolodzy od ix lat odwiedzani , ale coż : sterydy i sterydy. Dość. Musi być pszyczyna. Zaobserwowałam iż po skonsumowaniu słodyczy, czekolady nawet w małych ilościach czuję się strasznie. Swędzenie w okolczch stawów, uda,zgięcia pszy stopach . Czyżby to by była alergia pokaremowa, Byłam u alergologa nic nie stwierdzono ,miałam założone płatki i też nic nie wykazało. Jakie badania można jeszcze wykonać ?? Czy z krwi? Kto mógłby mi coś doradzić bardzo proszę. TERCIA

    Reply
    • Bianka

      8 lutego 2016 at 00:41

      Tez mam identyczne objawy hmmm z krwi nic mi nie stwierdzono ale te dolegliwości co opisales po czekoladzie mam nie zdawalam sobie sprawy ze to mize byc od tego, moze podejrzewałam ale nie wiezylam…. I co wyleczyles sie masz potwierdzenie jakie sa przyczyny ?

      Reply
  2. angela

    21 marca 2016 at 09:58

    Część dziewczyny. U mnie podobne objawy wystąpiły po urodzeniu dziecka, ponieważ jestem alergików dermatolodzy (a było ich chylę z 10) twierdzili ze to atopowe zapalenie skóry i dawali sterydy a w testachbi badaniach nic nie wychodxilo. Na strtydach było dobrze ale po odstąpieniu po tygodniu wszystko wracali z coraz bardziej zaopatrzona postacią. Na sam koniec popenkana miałam całą skórę na ciele, luszczylam się i miałam tzw. gorączkę skóry – wyglądała jak potwór a od lekarzy słyszałam ze tak trzeba żyć. Powiedziałam dosyć i zrobiłam biorezonans organizmu i okazało się ze to nie alergia ale candydoza która już miałam w całym organizmie. Wystarczyło pół roku kuracji ziołowej oczyszczające organizm i wszystko przeszło a mnie 4 lata ” madrzy” trzymali na stertydach i to w dawkach jak dla konia. Spróbujcie

    Reply
  3. Dorota

    18 lipca 2016 at 13:25

    Ktoś mądry zapomniał o chromie. Mnie w testach pokarmowych nic nie wychodziło …. Za to kluczowe były testy w których wyszła alergia na chrom i wyjaśniła sie sprawa czekolady, nutelli i innych deserów z kakao. 😉

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie przegap!

Emolienty – czego o nich nie wiecie?

Zamknij