alergia na cynamon

Aromat cynamonu kojarzy nam się z szarlotką, pierniczkami lub grzanym winem. Chętnie sięgamy po tę przyprawę w okresie jesienno-zimowym ze względu na jej właściwości rozgrzewające. Możemy dodać ją do płatków śniadaniowych lub posypać nią ciasto. Już pół łyżeczki cynamonu dziennie wpływa pozytywnie na trawienie, odporność i poziom cukru we krwi. Choć nie jest typowy dla polskiej kuchni, trudno wyobrazić sobie, że może go zabraknąć w wypiekach czy owocowych musach. Niestety, alergia na cynamon wcale nie jest rzadkością. Czy przyprawy korzenne to silne alergeny?

Alergia na cynamon często ma charakter kontaktowy. Jej symptomy pojawiają się wtedy nie w wyniku spożycia przyprawy, ale przez jej wdychanie lub styczność ze skórą. Uczulenie może objawiać się obrzękiem jamy ustnej, wysypką i świądem skóry. Niekiedy wywołuje także nadmierną potliwość. Przyprawy korzenne mogą być silnymi alergenami, dlatego osoby uczulone muszą wykluczyć je ze swojej diety.

Cynamon – jakie właściwości ma ta aromatyczna przyprawa?

Cynamon jest popularną korzenną przyprawą, którą otrzymuje się z suszonej kory cynamonowca. Znany jest już od czasów starożytnych. W sprzedaży znajdziemy dwie odmiany przyprawy: cejlońską oraz cassia. Ta pierwsza jest bardziej ceniona przez smakoszy. Możemy ją rozpoznać, ponieważ jest jaśniejsza i bardziej miałka po zmieleniu. Sproszkowany cynamon w paczkach zazwyczaj jest mieszanką obu jego rodzajów. Przyprawa ta jest zalecana przez dietetyków ze względu na swoje właściwości wspomagające trawienie. Dodatkowo regularne jej spożywanie obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi. Cynamon działa również przeciwbiegunkowo, grzybobójczo i bakteriostatycznie. Za jego aromat odpowiada olejek eteryczny, który zawiera aż 42-75% aldehydu cynamonowego. Niestety, związek ten często jest odpowiedzialny za alergię na cynamon.

Alergia na cynamon – na czym polega?

Alergia wynika z nieprawidłowej, nadmiernej reakcji naszego układu immunologicznego na neutralny czynnik. Dana substancja postrzegana jest jako szkodliwy patogen, przez co kontakt z nią aktywuje komórki odpornościowe. Pojawia się wtedy stan zapalny i przykre symptomy uczulenia mogące dotyczyć skóry, dróg oddechowych czy przewodu pokarmowego. Alergia kontaktowa występuje w wyniku bezpośredniej styczności skóry osoby uczulonej z alergenem. Obrzęk czy wysypka dotyczą zazwyczaj tego miejsca, które było narażone na działanie danego związku. Rzadziej dolegliwości obejmują całą powierzchnię skóry alergika. Objawy uczulenia pokarmowego występują za to po spożyciu alergizującego pokarmu. Pojawić się mogą natychmiast lub dopiero po kilku godzinach, a nawet dniach po posiłku. W przypadku cynamonu najsilniej uczulający jest aldehyd cynamonowy.

Objawy alergii na cynamon

uczulenie na cynamon

Przyprawy korzenne często stanowią przyczynę alergii. Uczulenie może wywołać nie tylko cynamon, ale także pieprz, curry, sezam czy anyż. Są one zarówno alergenami pokarmowymi, jak i kontaktowymi. Alergia na cynamon często jest przyczyną obrzęku dziąseł oraz całej jamy ustnej. Spożywanie tej przyprawy może nasilić objawy skórne wynikające z uczulenia na inne produkty roślinne. Niekiedy wywołuje także nadmierną potliwość. Na cynamon powinny także uważać osoby uczulone na salicylany. Jest on naturalnym źródłem tych związków, które są obecne w wielu lekach przeciwzapalnych, takich jak aspiryna. Uczulenie na kwas salicylowy może objawić się pokrzywką, obrzękiem naczynioruchowym, nieżytem nosa, a nawet reakcjami anafilaktycznymi. Innymi przyprawami bogatymi w salicylany są goździki, kozieradka, ziele angielskie, kardamon czy imbir.

Leczenie alergii na cynamon

Leczenie wszelkich alergii polega na wyeliminowaniu czynnika, które wywołują ich objawy. W przypadku uczulenia na cynamon konieczne jest wprowadzenie diety eliminacyjnej. Polega ona na wykluczeniu przyprawy z jadłospisu alergika. Musimy pamiętać, że dolegliwości mogą wywołać nawet niewielkie ilości cynamonu. Dlatego uczulona osoba lub rodzice małego alergika muszą zwracać uwagę na etykiety kupowanych w sklepach produktów. Przyprawy korzenne dodawane są do wielu słodyczy, wypieków czy musów owocowych. Znajdują się też w lodach, gumach do żucia lub coca-coli. Uważać należy również na niektóre kosmetyki o korzennym zapachu. Cynamon w dużych ilościach może być niebezpieczny nie tylko dla alergików. Kumaryny w nim zawarte są toksyczne dla komórek wątroby. Do tego występujący w przyprawie eugenol zmienia właściwości żółci, przez co nie jest ona zalecana osobom cierpiącym na kamicę żółciową. Ostrożność w jego stosowaniu powinny zachować także kobiety w ciąży oraz matki karmiące dziecko piersią.

Karolina Solga