alergia na jajka

Alergia na jajka stanowi stosunkowo często spotykaną przypadłość, dlatego też producenci żywności są zobowiązani do zamieszczania na opakowaniach swoich wyrobów informacji o śladowej zawartości jajek.  Co powoduje to uczulenie o podłożu pokarmowym? Jak radzić sobie z alergią na jajka podczas Wielkanocy?

 

Alergeny w jajkach

Alergeny to substancje chemiczne zaliczane do białek, w związku z tym, iż jaja obfitują w proteiny, stanowią silnie uczulający czynnik. Wykazano, iż tym, co uczula większość osób, jest białko jaja kurzego. Żółtko nie wykazuje właściwości alergizujących, ponieważ w głównej mierze składa się z tłuszczów i cholesterolu. Niestety, alergia na jajka wyklucza ten smaczny produkt spożywczy z naszej diety. Nie można wyjadać tylko żółtka, ponieważ zawsze istnieje ryzyko przedostania się do niego niewielkich ilości białka.

Alergia na jajka to nadwrażliwość organizmu na białka obecne w jajach. Wśród najsilniej uczulających protein wymienia się owoalbuminę, owomukoid i owotransferynę. Uczulenie na jajka najczęściej występuje u dzieci, niestety, może pojawić się też u dorosłych.  Alergia na jajka jest drugą po alergii na mleko najczęściej występującą chorobą alergiczną wśród najmłodszych.

Alergia na jajka – objawy

Uczulenie na jajka manifestuje się na wiele sposobów. Wiele z objawów alergii na jajka w ogóle nie powiązalibyśmy z alergią pokarmową. U osób uczulonych na owoalbuminę, owomukoid i owotransferynę pojawić mogą się biegunki, wymioty, pokrzywka, ale też utrudnienia w oddychaniu i zapalenie spojówek. W skrajnych przypadkach alergia na jajka może zakończyć się wstrząsem anafilaktycznym, który stanowi poważne zagrożenie dla życia.

Dieta eliminacyjna a uczulenie na jajka

Alergię na jajka leczy się poprzez dietę eliminacyjną. Polega ona na usunięciu z menu  produktów spożywczych zawierających alergen.  Nie wystarczy jednak zrezygnować z jajecznicy i gotowanych jajek. Z naszego menu muszą zerknąć wszystkie ciasta, makarony, pierogi, pasztety i sosy, do przygotowania których wykorzystano jajka.  Jajka stanowią bogate źródło białka i wapnia. Aby w organizmie nie zabrakło tych substancji odżywczych, należy wprowadzić do diety tofu, soję, cieciorkę i nabiał. 

Wielkanoc – trudny czas dla alergika

Alergia na jajka szczególnie mocno daje się we znaki w okresie wielkanocnym. Zmartwychwstanie Chrystusa świętuje się bowiem, serwując potrawy, w których jajka odgrywają kluczową rolę. To właśnie ona stanowią jeden ze  święconych produktów.  Nie należy jednak ryzykować, aby sprawić radość innym współbiesiadnikom i jeść potraw jajecznych.  Na szczęście niektóre wielkanocne ciasta można upiec bez wykorzystania jajek.

 

Irmina Cieślik