alergia na gluten

Alergia na gluten to obecnie jedno z najczęściej diagnozowanych uczuleń u niemowląt. Czym charakteryzuje się alergia na gluten u niemowlaków?

Gluten

Gluten jako białko zbożowe, jest obecny w wielu powszechnie stosowanych produktach spożywczych. Znajdziemy go nie tylko w mące pszennej i pieczywie ale także w daniach w proszku czy nawet wędlinach. Lista produktów niezawierających gluten jest bardzo długa. Białko nie zawsze jest tolerowane przez organizm człowieka. Jako jedne z alergenów, powoduje uczulenie. Zjedzenie produkt zawierającego gluten może zakończyć się niepokojącymi dolegliwościami.

Alergia na gluten u niemowlaków

Uczulenie na gluten objawia się nie tylko u dorosłych ale także u dzieci, nawet tych najmłodszych. Alergia na gluten u niemowlaków jest powszechnym zjawiskiem. Zmienia się zanieczyszczenie powietrza oraz chemiczne składniki różnych produktów. Układ immunologiczny musi radzić sobie z substancjami, które kilka czy kilkanaście lat temu były mu zupełnie obce. Tego typu alergie pokarmowe dziś nikogo już nie dziwią. Powodem uczulenia może być zbyt wczesne wprowadzenie glutenu do diety dziecka. Popularna kasza manna, biszkopty i serki zawierają ten składnik, który bywa winny kłopotów zdrowotnych dziecka.

Objawy alergii na gluten

Objawy alergii na gluten w większości są typowymi objawami alergii pokarmowych. Zalicza się do nich pokrzywka, bóle brzucha, biegunka czy atopowe zapalenie skóry. To właśnie zmiany skórne najczęściej występują u niemowlaków. Lekarz pediatra może zdiagnozować tego typu chorobę skórną, ale warto wykonać testy alergiczne, pozwalające na odkrycie przyczyny powstałych dolegliwości. Zmiany skórne są bardzo dokuczliwe dla maluchów. Skóra jest sucha, swędzi i piecze. Dzieci drapią jej powierzchnię, co prowadzi do głębszych podrażnień i utrudnia proces gojenia się skóry.

Leczenie alergii na gluten

glutenLeczenie alergii na gluten polega przede wszystkim na wyeliminowaniu z diety produktów zawierających gluten. Tylko w ten sposób możemy ograniczyć kontakt organizmu ze szkodliwym białkiem. Na rynku dostępne są produkty bezglutenowe, którymi zastąpimy dotychczasowe jedzenie dziecka. W przypadku karmienia piersią, to matka dziecka jest odpowiedzialna za zmianę swojej diety. Atopowe zmiany skórne zniwelują zaś specjalistyczne kosmetyki pielęgnacyjne.

Alergia na gluten to nie koniec świata. Odżywianie niemowląt wcale nie musi być takie trudne. Producenci żywności, również na niemowlaków ułatwiają rodzicom karmienie alergików. Bezpieczne produkty bez glutenu z powodzeniem zastąpią uczulające jedzenie.