alergeny

Już niedługo, na wielkanocnym stole pojawią się różne smakołyki. Wiele z nich może uczulać Na które alergeny na wielkanocnym stole warto zwrócić uwagę?

Alergeny

Alergeny to szkodliwe dla układu immunologicznego substancje, wśród których są pyłki roślin czy pokarmy. Ich przedostanie się do organizmu uaktywnia wydzielanie histaminy, co skutkuje reakcjami alergicznymi. Pojawia się katar, duszności czy reakcje skórne takie jak wysypka, pokrzywka, świąd. Lista alergenów nie ma końca. Uczulać może wszystko a alergie bywają okropnie dokuczliwe.

Alergeny na wielkanocnym stole

Na naszym wielkanocnym stole mogą pojawić się alergeny. Pyszne potrawy i piękne dekoracje nie wszystkich muszą ucieszyć. Największym zagrożeniem dla osób uczulonych będą produkty pokarmowe oraz rośliny. Na wiosnę chętnie ożywiamy otoczenie kwiatami, a jak wiemy, pyłki są jednym z popularnych alergenów. Na co alergik powinien uważać w okresie wielkanocnym?

Jajka

W jajkach uczulają białka, których wyróżnia się ponad dwadzieścia. Białka jajka kurzego może wywołać silne objawy astmatyczne, szczególnie u dzieci. Uczulenie na jajka niesie ze sobą ryzyko wystąpienia pokrzywki, biegunki czy wstrząsu anafilaktycznego. Na wielkanocnym stole królują jajka kurze. Alergicy z silną alergią powinni zrezygnować z ich jedzenia. Przy temacie jajek warto zwrócić uwagę na pisanki. Barwniki wykorzystywane przy malowaniu jajek muszą być przeznaczone do spożycia. Barwnik przenika do białka jajka, więc warto zwrócić uwagę na to czym malujemy jajka, które później będziemy spożywać.

Bakalie

Wszelkiego rodzaju bakalie czyli orzechy, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce, migdały – to dodatki do mazurków i wszelkiego rodzaju wielkanocnych wypieków. Pyszne bakalie mogą zaszkodzić alergikowi, który jest na nie uczulony. Orzechy to częsta przyczyna problemów skórnych oraz oddechowych. Spożycie niewielkiej ilości może wywołać groźny dla zdrowia i życia wstrząs anafilaktyczny. Przy alergii na tego typu produkty spożywcze radzimy zrezygnować z bakalii.

Chrzan

Chrzan to wyrazisty dodatek do wielkanocnych smakołyków. Doskonale komponują się z nim jajka oraz wędliny. To również uzupełnienie smaku żurku, podawanego na świąteczne śniadanie. Chrzan to także alergen pokarmowy. Po zjedzeniu chrzanu mogą pojawić się problemy ze strony układu pokarmowego czy oddechowego.

Bazie

alergeny

Bazie, forsycja czy pierwsze wiosenne kwiaty pięknie zaprezentują się na stole. Osoby uczulone na pyłki roślin mogą zacząć przy nich kichać czy odczuwać duszności. Uciążliwy katar może zepsuć świąteczne śniadanie. Dlatego lepiej zrezygnować z roślin na stole. Możemy zastąpić je inną, bezpieczniejszą dekoracją. Wtedy zapomnimy o katarze i będziemy mogli cieszyć się z Wielkanocy, nawet będąc alergikami.

Katarzyna Antos